Wat is Virtual Reality

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Een realistische VR-ervaring is bijvoorbeeld een operatiekamer van een ziekhuis waarin je een ‘praktijkproef’ uitvoert. Een fictieve VR-ervaring is bijvoorbeeld een computerspelletje met zombies.

Voorbeelden van VR-ervaringen

Een virtuele werkelijkheid kan lijken op de wereld zoals we die kennen, maar het kan ook een geheel fictieve omgeving zijn. Een realistische VR-ervaring is bijvoorbeeld een operatiekamer van een ziekhuis waarin je een ‘praktijkproef’ uitvoert. Een fictieve VR-ervaring is bijvoorbeeld een computerspelletje met zombies.

Vaak hoor je bijpassend geluid door een hoofdtelefoon, maar andere zintuigen worden minder vaak aangesproken door de illusie. Een VR-ervaring wordt nog realistischer door bijvoorbeeld geuren en het voelen van wind.

Bewegen in virtual reality

Doordat sensoren de bewegingen van je hoofd volgen,  eweegt de VR-omgeving op dezelfde manier mee. Zo kun je rondkijken in de virtuele werkelijkheid. Geavanceerdere  systemen herkennen het zelfs als je rondloopt of bukt. Ze nemen de bewegingen over in de virtuele werkelijkheid.

Handen gebruiken in virtual reality

Met sommige VR-systemen kun je ook je handen zien en bijvoorbeeld virtuele dingen oppakken. Daarvoor hou je bijvoorbeeld een controller in je hand of trek je speciale handschoenen aan.

Wat kun je met Virtual Reality

Virtual Reality maakt allerlei ervaringen mogelijk die je in het echte leven niet zomaar kunt hebben. Bijvoorbeeld een excursie naar een ver land zonder écht op reis te gaan. Ook kun je spullen gebruiken die je normaal niet hebt, zoals rondrijden in een auto die nog geproduceerd moet worden.